Neka Obnova počne!

Filmski festival Obnova održaće se ove godine od 02. do 05. septembra u okviru Kaledioskopa kulture na području Kreativnog distrikta „Veliki Liman“.

Filmski festivala OBNOVA projekcijama, kako klasičnih tako i modernih filmova, u autentičnom prostoru, nudi gledaocima različitih starosnih grupa priliku da se upoznaju sa vrednostima starih filmova, ali i da spoznaju nove trendove u kinematografiji.

 

Obnova nastoji da pokrene pre svega lokalnu filmsku produkciju, i kao takva treba da posluži kao servis i tačka okupljanja filmskih radnika iz regiona i sveta. Na taj način dobijamo pogodan ambijent za stvaranje novih filmskih projekata u Novom Sadu. Filmski festival je važna manifestacija za sve privredne grane kinematografije i zato smatramo da je neophodno da naš grad bude ponosni domaćin jednom velikom letnjem međunarodnom filmskom festivalu.

Ove godine organizatori su se potrudili da na tri scene: “Obnova”, “Kolosek” i “Pogon” upriliče program koji definitivno opravdava ideju festivala. Na glavnoj bini “Obnova” biće prikazana tri remasterizovana klasika koje publika izuzetno dobro poznaje i rado im se vraća, naročito kada se puštaju na velikom platnu, to su: Maratonci trče počasni krug, Varljivo leto 68 i Lepota poroka.

Na sceni “Kolosek” publika će imati priliku da prati dokumentarni program, a samim tim i da premijerno pogleda film “Dei Leči”, priču o novosadskim avangardistima Dragoljubu Pavlovu i Bori Vitorcu, potom film Gorana Radovanovića koji odaje počast svom kolegi Dušanu Makavejevu i u fokus stavlja njegovo najkontroverznije ostvaranje i okolnosti pod kojima su “WR: Misterija organizma” zabranjena za prikazivanje. Festival će imati eksluzivnu priliku da na istoj sceni ugosti  legendarnog poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića Kreku koji je svoju karijeru razvijao i u Holivudu a koji dolazi sa svojim prijateljem Slobodanom Ivetićem, rediteljem dokumentarnog filma “Kreka: lovac na snove”.

 

Scena “Pogon” orijentisana je ka najmlađima, ali između ostalog gledaoci će prvi put na velikom platnu u Novom Sadu imati priliku da pogleda poslednji filma Gorana Paskaljevića “Uprkos magli”, snimljen u Italiji koji govori o deci koja su ostala sama, prepuštena sudbini i životu bez roditelja. Film “Moj brat juri dinosauruse”, a takođe i film “Dečiji osmeh” pripremljen u okviru kino sekcije u OŠ “ Petefi Šandor” koju je dugi niz godina vodio prof. dr Šandora Šetala sa Katedre za audio-vizuelne medije Departmana dramskih umetnosti Akademije umetnosti Novi Sad. Kao i prethodne godine za najmlađe posetioce festivala biće upriličena radionica za najmlađe koji će imati priliku da se upoznaju kako radi filmska traka i projekcija filmova. Organizatori su se potrudili da publika pogleda ostvarenja mladih filmskih stvaraoca, odnosno reviju studentskih filmova koji stižu sa umetničkih akademija iz Skoplja, Sarajeva, Zagreba, Beograda i Novog Sada.

 

Filmski festival OBNOVA zatvara se u nedelju 5. septembra 2021. velikom premijerom filma “Toma” u režiji Dragana Bjelogrlića.

 

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *