O nama

Filmski festival Obnova

Filmski festival Obnova je trodnevna manifestacija koji se po drugi put održava u Novom Sadu na području nekadašanjeg industrijskog centra “Petar Drapšin” i budućeg kreativnog distrikta “Veliki Liman”.

Retrovizor

U propalim fabrikama koje naseljavaju područje kreativnog distrikta, marljivi radnici su koristili čekiće, šrafcigere, klešta i stege kako bi ostvarili svoj cilj. Baš kao i ti radnici, mi danas koristimo projektore, platna, zvučnike i film kako bi ostvarili naš cilj. Novi regionalni filmski festival.

Kočnica

2020. Obnova je prvi put i to u jeku pandemije. Dve scene na otvorenom, šest dugometražnih filmova (od kojih su tri domaća remasterizovana filma projekta A1 Kinoteka), kao i projekcije crtanih filmova sa 8mm fimskih traka, privukli su publiku raznih uzrasta.

Pogled

Ova 2021. godina, za Obnovu  predstavlja novi početak – godinu ponovnog rađanja umetnosti i filma za celu zemlju, a Obnova teži da tome maksimalno doprinese. Za razliku od prethodne Obnove, ove godine nas očekuju tri sekcije.Takođe, ove godine se planiraju mnogobrojni dnevni programi i radionice na samom festivalu, kao i deo programa koji će se održati online.

Sekcija “Pogon” će biti namenjena kratkim studentskim filmovima, dečijem programu, kao i filmovima stvorenim na temu ekologije i očuvanja prirodne sredine.

Sekcija “Obnova” će, kao i prošle godine, biti dom remasterizovanim domaćim i regionalnim filmovima.

Sekcija “Kolosek” ove godine će predstaviti nove filmove koji su ostavili veliki trag u domaćoj kinemagografiji ove godine.